Промениха обвинение срещу полицай за убийство на крадец

Промениха обвинение срещу полицай за убийство на крадец | StandartNews.com

Благоевград. Полицай от разложкото село Баня няма да бъде съден за умишлено убийство, а за причиняване на смърт по непредпазливост. Прокурорът по делото промени обвинението и внесе обвинителния акт в Окръжен съд – Благоевград. Първоначално досъдебното производство бе образувано по член 115 от НК – за умишлено убийство. Старши полицай Иван Лулеов от РУ „Транспортна полиция" – Пловдив застреля смъртоносно крадец на 23 март 2013 година. Инцидентът стана на километър от жп спирка „Генерал Ковачев" в посока Разлог. Униформеният се отзовал на сигнал, че се извършва кражба на кабели в района.

Полицаят пристига на място, където заварва двама мъже от ромски произход. При опит да ги задържи единият от крадците тръгва с брадва срещу Лулеов. Униформеният вади служебния си пистолет „Макаров", зареден със стоп патрон, и удря с него в рамото Николай Иванов, с когото са съселяни. Произвежда изстрел от упор и уцелва в шията мъжа, който по-късно издъхва от това нараняване. Полицаят качил ранения в колата си и го закарва в Спешен център – Разлог, където Иванов издъхва. Разпитани бяха свидетели, направиха са куп експертизи – съдебно - медицинска, трасологична, химическа, балистична. Прокуратурата след година и 10 месеца разследване промени обвинението на полицейския служител, който има над 20 години стаж в системата на МВР. Тезата на държавното обвинение е, че е причинил по непредпазливост смъртта на Николай Иванов, поради немарливо изпълнение на занятие, представляващо източник на повишена опасност – използване на оръжие при изпълнение на служебните си задължения.

Установено е, че Лулеов е нарушил Закона за МВР. Използвал е физическа сила и помощни средства, без това да е съобразено с конкретната обстановка, характера на нарушението и обществения ред и личността на правонарушителя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай