Прокуратурата в Силистра проверява протоколи от референдума

Прокуратурата в Силистра проверява протоколи от референдума | StandartNews.com

Районната прокуратура в Силистра започва проверка на протоколи от гласуването за референдум. Ще бъдат проучени изборните книжа в 3 секции, за които се предполага, че са неверни.

Данните за преправани документи в крайдунавския град бяха изнесени в „Шоуто на Слави" в средата на мишналата седмица. Екипът на Дългия съобщи, че разполага с копия, в които се вижда, че върху резултатите са нанасяни поправки, зачертавани и прептравяни са цифри. Неточностите и несътоветствията са резултат на преднамерена манипулация, смятат инициаторите на всенародното допитване.

Обвинението, което се е самосезирало заради медийните публикации, ще проверява протоколите в секции 203 100 146, 203 100 147 и203 100 148. Ще се разследва дали съдържанието в тях е невярно и извършено ли е престъпление от членове на секционните комисии. Ако се открият виновни, те ще бъдат подведени под отговорност по чл.169 от Н.К, който предвижда затвор от 1 до 5 години.

Според изнесените от медиите факти, става дума за фрапиращи несъответствия. В протокола на секция 146 са записани 440 гласоподаватели, участвали в допитването. 436 от бюлетините, пуснати в урната се твърди, че са невалидни, а останалите 4 не се вземат предвид, защото са били без пликове. В другата секция веднъж е отбелязано, че са гласували 426 души, а след това вотът не отразен в общия резултат от референдума.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай