Прокуратура и Мюфтийство заедно търсят осквернители на джамия в Добрич

Прокуратура и Мюфтийство заедно търсят осквернители на джамия в Добрич | StandartNews.com

Добрич. Окръжният прокурор на Добрич Пламен Николов (на снимката) и районният мюфтия Билял Дарджан декларираха пред медиите, че с общи усилия издирват извършителите на оскверняване на джамията Хаджи Осман в Добрич. Николов заяви, че нарисуваният православен кръст върху стената на мюсюлманския храм е оскверняване по смисъла на закона и според чл. 164, ал. 2 от Наказателния кодекс е предвидено наказание затвор до 3 години или пробация и глоба в размер от 3 000 лв. до 10 хил. лв.

"На фона на случващото се няма да оставим да се внася в обществото допълнително напрежение. Не може да се посяга върху храмове независимо към кое вероизповедание принадлежат", заяви Николов, като добави, че сигналът за деянието е бил подаден от самия мюфтия. От своя страна Дарджан разясни, че кръстът е бил забелязан от свещенослужители в храма на 14 януари по обяд и той е уведомил Главно мюфтийство и подал жалба в полицейското управление в града. В отговор на питане Районният мюфтия добави, че досега не е имало такива посегателства над мюсюлмански храмове в Добричко.

Двамата гарантираха също, че в областта няма т. нар. "спящи" терористични клетки и представители на радикален ислям. "Има създадена организация и работим съвместно с Гранична полиция, ОД на МВР, структурата на ДАНС, като ни помага и Районно мюфтийство, за да не се допусне в областта да пребивават хора, които изповядват радикален ислям, особено предвид бежанската вълна от Близкия и Среден Изток" - каза още Окръжният прокурор. Той съобщи, че само за миналата година и то само по море в Добричка област са влезли над 150 емигранти от държави от Близкия и Среден Изток, но благодарение на добрата работа с институциите, бежанците бързо са били пренасочени към места, където има центрове за настаняване и лагери за бежанци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай