Проектират захранващ газопровод за 13 обществени сгради в Кърджали

Проектират захранващ газопровод за 13 обществени сгради в Кърджали  | StandartNews.com

Кърджали. Започва проектиране на захранващ газопровод за 13 обществени сгради в Кърджали. Предвижда се синьото гориво да стига до три обществени сгради, сред които и общинска администрация, шест училища и четири детски градини.

Обществената поръчка включва както изграждане на захранващ газопровод от точката на консуматора, също така реконструкция на котелните инсталации за преминаване на основно гориво - природен газ и ползване на течното гориво като резервно.

„Газификацията е сред приоритети на общината.Над 10 километра са положените газови тръби досега в Кърджали и ние трябва да се възползваме от това, че те преминават близо до включените в списъка учебни заведения и общински сгради", коментира Хасан Азис. Според него от направените разчети ще бъдат спестени не малко средства за отопление. Като пример бяха посочени ГПЧЕ „Христо Ботев" и ОУ „Св.Св. Кирил и Методий", които се намират в една сграда. По осреднени цени сега за газьол те плащат 103 хил.лв., а след газификацията сумата ще падне на 61 хил. лв.

Според специалистите инвестицията за всяко едно учебно заведение ще бъде изплатена от два до три отоплителни сезона.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай