Пробиха временен 400-метров горски път за село Безводно

Пробиха временен 400-метров горски път за село Безводно | StandartNews.com

Приключи пробиването на временен 400-метров горски път към село Безводно, съобщи кметът на община Черноочене Айдън Осман. Преди две седмици над 100 метра от пътя се свлякоха надолу към питейния язовир „Боровица", а огромното свлачище остави без връзка селото и около 80 души.

С помощта на верижна машина вече е изградено временното трасе, което заобикаля свлачището. Но заради калния участък засега не могат да се движат автомобили, преминат само хора и животни с товари. Монтирани са и пет временни дървени стълба за високо напрежение. След усилена работа енергетиците възстановяват и електрозахранването в селото. За пръв път от 15 дни е зареден и местния магазин в Безводно.

Снежното бедствие в началото на март наложи да се вземат спешни мерки.Първоначално е използвана пътека през гората за минаване хора и катъри за доставка на лекарства и продукти.

Но липсата на втора пътна артерия изключително затрудни доставката на помощите, коментира кметът на община Черноочене Айдън Осман. Той обясни, че до намиране на трайно решение на проблема ще се използва направения временен път.По думите му най – вероятно ще се наложи изместване на досегашното пътно трасе. Общината е поканила вече специалисти – геолози и проектанти, които да проучат района и предложат решение. Междувременно община Черноочене направи постъпки пред Междуведомствената комисия по бедствия и аварии и очаква да получи финансиране за изграждане на нов път до с. Безводно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай