Приливна вълна потопи селата Плешивец и Гюргич

Приливна вълна потопи селата Плешивец и Гюргич | StandartNews.com

Видин. Приливна вълна тази нощ буквално потопи селата Плешивец и Гюргич, съобщи кметът на община Ружинци Венцислав Ванков. Малко преди полунощ в Гюргич започнала да се стича вода отвсякъде – от планината, от реките, от близкия язовир. Водата нахлула в дворовете и приземните етажи на къщите, застрашила хората. Наложило се 50 – 60 души да бъдат евакуирани. Шофьори на общината с бусове са ги превозили до бивша селскостопанска сграда, която се намира във високата част на селото. Там те прекарали нощта. На сутринта всички се прибраха по домовете си, защото реката се прибрала в коритото си.

Още по-тревожна нощ са преживели жителите на село Плешивец. В него също били евакуирани хора от наводнени къщи, една баба била спасена. "Две момчета буквално я изнесоха на ръце от печката си, върху която се бе качила", обясни кметът.

Приливната вълна е нанесла сериозни поражения, но няма пострадали хора. Наводнени са къщи, отнесени са домашни животни. Три автомобила буквално са отнесени от река Лом. Два са открити на сутринта и изтеглени, а третият – фолксваген, собственикът още търси по течението на реката.

Няма опасност от язовира край село Гюргич, каза още кметът. Тази сутрин специалисти от Гражданска защита са проверили стената му и са се произнесли, че е здрава. Водата обаче прелива над стената и от изпускателя. Язовирът е общински с площ от 100 дка.

На много места реките и язовирът са затлачени от донесени клони и цели дървета. Екипи на пожарната и на общината са започнали почистване. Почистен е и пътят Ружинци – Белоградчик от наносите и по него вече има нормално движение.
Много наводнени къщи има и село Ружинци, каза още Венцислав Ванков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай