Приемни родители в Кърджалийско предпочитат по-големи деца, отказват бебета

Приемни родители в Кърджалийско предпочитат по-големи деца, отказват бебета | StandartNews.com

В област Кърджали няма интерес към приемна грижа за деца от 0 до 3 години, обявиха специалисти от РД "Социално подпомагане" и отдел „Закрила на детето". Според социалните работници причината за това трябва да се търси както в народопсихологията, така и че за отглеждането на бебе са необходими повече грижи и усилия.

Всички 23 утвърдени семейства в региона предпочитат по – големи деца. Вече 16 деца са настанени в 15 семейства. В Ардино приемен дом са намерили шест деца, в Крумовград - 4, а в Кърджали и Момчилград по три деца вече имат приемни родители. В останалите общини Джебел, Кирково и Черноочене не работят екипи по приемна грижа. Част от децата са изведени от рискови семейства, а други са обитавали преди това Центъра за медикосоциални грижи в Кърджали. „Приемната грижа в област Кърджали се движи умерено. Нашите усилия са насочени да има повече приемни родители и повече деца да заживеят в нормална семейна среда", подчерта директорът на РД „Социално подпомагане" Нермин Мехмед.

В Кърджали преди месец е създадена и група за самопомощ на приемни семейства по проект „И аз имам семейство". Целта е приемните родители да се събират, да споделят опит и обменят общи идеи с помощта и на социалните работници.

От отдел „Закрила на детето" акцентираха на Закона за защита на личните данни.Те обясниха,че публикуването на снимки на деца без разрешението на родителите им, има негативно отношение върху съдбата на децата. Бе припомнено, че санкциите в такива случаи за медиите са от 1000 до 3000 лева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай