Приемат правила за социални жилища в Перник

Приемат правила за социални жилища в Перник | StandartNews.com

Правила за ползване на социални жилища в община Перник приема местната власт. Администрацията е изготвила наредба за реда и условията за ползване на социалната услуга „Социални жилища", която беше предложена за обществено обсъждане и предстои да бъде одобрена от Общинския съвет.

Общината ще изгради общо 42 социални жилища за около 100 човека по проект, който е част от Интегрирания план за градско възстановяване и развитие и се финансира по ОП „Региони в растеж". Те са предназначени за най-крайно нуждаещи се перничани - хора, останали без подслон, бездомници или живеещи в изключително лоши битови условия. Целта е не само да се решат жилищните проблеми на най-уязвимите социално слаби лица и семейства, но и да се работи за тяхното интегриране в обществото, обясни кметът Вяра Церовска.

Наредбата предвижда специална комисия да картотекира и определя кандидатите за социални жилища по ясни критерии, а наемът, който ще се заплаща за тях, ще бъде определен с решение на Общинския съвет. Социалните жилища представляват социална услуга и е много важно да се разграничават от реда и условията, при които се предоставят за ползване общински жилища, уточняват от администрацията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай