Преименуват улица в чест на местен художник

Преименуват улица в чест на местен художник | StandartNews.com

Улицата, на която е родният дом на художника Христо Бараковски, в знак на признателност беше преименувана от „Петър Стоянов" на „Христо Бараковски". Решението бе взето от общинския съвет в Благоевград.

В знак на уважение местните парламентаристи почетоха паметта му със ставане на крака и минута мълчание. Творецът е роден в областния център на Пиринско на 25 май 1936 година, а издъхна през 2012 година. Той е създател на герба на Благоевград, изобразяващ кончето. В залата беше и съпругата на Христо Бараковски - Ани, която благодари за уважението към съпруга й. През 1986 година той е удостоен със званието „Заслужил художник" и „Почетен гражданин" на Благоевград.

В творческата биография Христо Бараковски има редица самостоятелни изложби с дърворезба и рисунки в частни и държавни галерии в България, Италия, Австрия, Швеция, Германия и Дания. Той е носител на голямата наградата на Сдружението на българските художници, носеща името на "Иван Пенков". Носител е на орден „Св. св. Кирил и Методий" III степен - два пъти и на орден „Червено знаме на труда".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай