Предстои ЦИК да излезе с решение за образуване на кметства в села с над 100 жители по постоянен адрес

Предстои ЦИК да излезе с решение за образуване на кметства в села с над 100 жители по постоянен адрес | StandartNews.com

Областният управител на Кърджали и кметове на общини от региона настояват ЦИК да излезе с конкретно тълкувателно решение по казуса за образуване на кметства в села с над 100 жители по постоянен адрес. На спешната среща, поискана от общинските кметове, областният управител Илия Илиев подчерта "нямаме право да тълкуваме закона, а само да го изпълняваме, такъв какъвто е".

Кметовете изразиха опасенията си, че на повечето места, където трябва да се обособят нови кметства няма необходимата инфраструктура – ток, телефони и подходящи сгради, в които да се проведе вота и в които впоследствие да се настанят бъдещите кметове, а много от тях са останали с неколцина реални жители и не отговарят на условието за минимум 20 избиратели за образуване на секция.

Илиев припомни, че сега действащият изборен кодекс е приет през 2014 г. от мнозинството на БСП и ДПС в Народното събрание и парламентарната група на ДПС го е подкрепила с мотива, че всеки български гражданин има право да избира и да бъде избиран.

„Съзнавам, че има недомислия в изборния закон и противоречия с текстовете на ЗАТУРБ, но нито областният управител, нито кметовете на общините имат правомощията да действат на своя глава и по собствена преценка. И вие, и аз сме длъжни да се съобразим с волята на законодателя и с решението на ЦИК. Общините са задължени да организират избори навсякъде, където жителите по постоянен адрес са над 100, а държавата следва да осигури необходимите средства за това. Длъжни сме да спазим закона", категоричен бе Илиев.

Заради създадения правен абсурд, участниците в срещата се договориха да поискат конкретно тълкувателно решение по казуса от ЦИК, което да внесе яснота и да предотврати евентуален хаос.
От областна администрация в Кърджали пропомниха, че 4 септември е срокът за определяне на избирателните секции.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай