Празник на райската ябълка спретна старозагорско село

Празник на райската ябълка спретна старозагорско село | StandartNews.com

Стара Загора. Райската ябълка, един от символите на Хрищени, в което живеят над 2000 души, отново събра мало и голямо от целия регион в най-голямото старозагорско село в съботния ден.

„За да сте здрави и засмени - яжте райски ябълки от Хрищени!". С този закачлив девиз за осми път хората от селото посрещнаха гостоприемно своите многобройни гости. Местните хора твърдят, че който вкуси от божествения плод остава завинаги в Хрищени и не случайно заврените зетьови били толкова много. Ароматният кехлибарен плод неслучайно е вплетен и в знамето на селото. Ябълката от градината на рая, както я наричат хрищенци, отглеждат в почти всяка къща, а в над 100 домакинства имат повече от две плодни дръвчета.

Според местните хронисти първите 16 райски ябълки донесъл в Хрищени през 30-те години на миналия век местният свещеник Николай. Покрай божиите дела отчето активно се занимавал с овощарство. Бил голям приятел с главния овощар на Борис ІІІ и се допитвал до него за съвети.

На площада пред кметството най-добрите производители бяха разпънали дълга сергия гостите с райски ябълки за радост на гостите. Пенсионерският клуб пък бе приютил кулинарна изложба с куп продукти от божествения плод – сладка, конфитюри, желета. Естесвено имаше и кехлибарена ракия, 50 г от която според препатили събаряли всеки любител на чашката. Кило райски ябълки се продаваха за 2 лв, а сладкото - по 4 лв за буркан от 500 г, а ракията вървеше по 8-10 лв литъра. Призът за най-едър плод тази години получи Янка Стоименова, която е отгледала райска ябълка като малка диня – цели 430 г. Въпреки неблагоприятнаа като цяло година не само за овощарите, много производители са получили от вкусния плод по 400-450 кг от едно дърво.

На площада кметството бе издигнало макет на райска с плодове. Амбициозната кметица Радка Желева довери, че за следващия празник идната година ще го заменят с истински паметник на райската ябълка, която прослави селото в цялата страна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай