Правят подземен резервоар на извора в Сапарева баня

Правят подземен резервоар на извора в Сапарева баня | StandartNews.com

 

Подземен резервоар за минерална вода с вместимост 1000 куб. м и довеждащ и отвеждащ водопровод иска да направи община Сапарева баня чрез проект, представен за финансиране по пилотната програма на МОСВ за развитие на минералните извори. Общата приблизителна стойност на инвестиционното намерение е около 850 000 лева с включен ДДС. Тъй като пилотната схема осигурява безвъзмездно само до 50 на сто от необходимите средства, местната власт е с намерение да осигури необходимата за собствено съфинансиране сума чрез дългосрочен кредит от банка, обясни зам. кметът на общината Евелина Нешева.
В момента Общината не разполага с категорични данни каква част от минаралните води не се оползотворяват. Правото на ползване на находището е прехвърлено на Община Сапарева баня през 2011 г. Оттогава Кметът на общината е издал разрешителни на ограничен кръг ползватели и изразходваната от тях минерална вода се контролира от общината. Има и други с действащи и към момента Разрешителни за водовземане, издадени от МОСВ чрез Басейнова дирекция за управление на водите Западнобеломорски район и това е органът, който отчита изразходваното количество минерална вода от тези ползватели, поясни Нешева.
Крайната цел, която си поставя общината с изготвянето на този проект е съвсем ясна, а именно - непрекъснатото и ритмично подаване на минерална вода до всички ползватели, тъй като ще се генерира един достатъчно голям обем от минерална вода, както и прекратяване на всякакви възможности за нереглементираното и използване, като всички контролни уреди на всички ползватели се монтират в суха камера към резервоара откъдето ще става и отчитането им, обясни зам.-кметът на Сапарева баня.
Минералният извор в Сапарева баня е един от най-топлите в Европа и със своите 103 градуса по Целзий е най-горещият на Балканите и е единственият балкански гейзер. Горещата минерална вода се ползва както за лечение, така и в топлинно и атракционно отношение. Качествата й са оценени още от древните траки и римските пълководци, та до наши дни.
Най-грандиозният проект, свързан с оползотворяването й беше на руския фонд "Закон, справедливост и милосърдие", който даже започна изграждането модерен Медицински и СПА център "Преображение", но засега проектът е замразен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай