Правят ново гробище в Бургас

Правят ново гробище в Бургас | StandartNews.com

Нов Гробищен парк ще бъде изграден в ж.к. „Меден рудник", от северната страна на пътя за Средец, защото местата в ж.к. „Изгрев" свършват. По този повод в Общинския съвет е входирана докладна записка от зам-кмета Красимир Стойчев, съобщи flagman.bg.

На територията на сега действащия Гробищен парк – Бургас годишно се извършват между 2000 и 2200 погребения. При запазване на тези темпове предвиденото разширение на парка ще обезпечи тази дейност за две години, с максимално уплътняване и използване на всички възможности - максимум до 3 години.

В момента покойниците от ж.к. „Меден рудник", кварталите Крайморие и Горно Езеровоо се погребват в гробищния парк до ж.к. „Изгрев", което създава неудобства на близките да посещават и поддържат гробните места на починалите. Поради изчерпване на капацитета на съществуващия Гробищен парк, Община Бургас е провела процедура по неговото разширение и към настоящия момент провежда процедури по отчуждаване на терените – частна собственост, включени в разширението му.

По одобрения и действащ общ устройствен план на Бургас се предвижда изграждане на нов гробищен парк на територията на ж.к. „Меден рудник", който попада в предвиденото разширение на населеното място", се казва в докладната записка на зам.-кмета Стойчев.

Предвидените за ново гробище имоти представляват земеделски земи в момента – частна собственост. Необходимо е да се проведе процедура по промяна предназначението на земеделските земи. Имотите се разположени югозападно от ж.к. „Меден рудник", в непосредствена близост от пътя Бургас-Средец-Елхово. От представеното инженерно-геоложко и хидро-геоложко проучване е станало ясно, че за предвидения терен няма опасност от свличане или срутване, не е констатирано и наличие на подпочвени води.

Предложението за решение е Общинският съвет да одобри задание за изработна на ПУП-ПРЗ за нов гробищен парк. В петък то беше одобрено на заседание на правната комисия към местния парламент и ще влезе за разглеждане на предстоящата сесия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай