Пръскат срещу вредители горите в Пиринско

Пръскат срещу вредители горите в Пиринско | StandartNews.com

Над 5000 декара иглолистни гори в четири горски дружества в Пиринско ще бъдат третирани срещу борова процесионка. Пръскането ще се извърши с авиационна техника през месец септември, уточниха от Югозападното държавно предприятие в Благоевград.

Ако не се предприемат спешни действия, е възможно нарушаване не само на екологичната стабилност, но и нанасянето на значителни икономически щети. Експерти потвърдиха, че положението е тревожно в Гоце Делчев, Гърмен, Сатовча и Първомай. 39 000 лева са предвидени във финансовите планове за провеждане на борбата с вредителите. Пръскането от летателна машина е най-ефикасният метод за регулиране на степента на нападенията и ограничаване на разпространението на процесионката. Горските насаждения ще бъдат обработени с препарата за растителна защита на базата на Спинозад - Трейсър 480 СК, който е ново поколение биологични продукти и е напълно безвреден за хората, животните, птиците и пчелите.

Най-малко 5 работни дни преди третирането на площите съответното ДГС/ДЛС има ангажимент да уведоми кмета на кметството за предстоящите лесозащитни дейности.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай