Пръчове си мериха косъма и рогата на дефиле

Пръчове си мериха косъма и рогата на дефиле | StandartNews.com

Благоевград. Редки породи дългокосмести кози и пръчове, расови коне и ловни породи кучета огласиха рано в неделя поляните край село Крупник. Дефилето на породистите животни стартира в 10.00 часа. Събитието се организира за трети път от Асоциацията за опазване и развъждане на местна дългокосместа коза. Калоферски пръчове с дължина на косъма над 70 см участваха в конкурса, като имаше награди за стопаните на трите най-красиви четириноги.

„Гледа се всичко – стойка, рога, косъм, грация, красота. Има доста хора, които са дошли да видят атрактивните животни. Малки деца пък се облякоха в кукерски кожи и зарадваха зрителите с танците за здраве и берекет под звуците на тъпана и зурните", сподели кметът на село Крупник Григор Дуев.

Десетки стопани и гости от страната участваха в проявата. Животни от редки и оригинални породи събраха погледите на зяпачите. Целта на проявата е да покаже връзката между традиционното земеделие и животновъдство с традиционната кулинария и здравословен начин на живот. През последните 20 години популацията на калоферските кози е пренесена в Югозападна България. Кожи от тези породи се използват масово от кукерите в Пиринския край. С дефилето на расови чифтокопитни организаторите искат да покажат красотата и изключителните качества на традиционните български породи, формирали се под влиянието на специфичните климатични и релефни особености на територията на България. В полите на Малешевска планина стопани от Крупник, Полена, Сушица и други планински села с голям мерак и много грижа отглеждат расовите четириноги. Те са ценни екземпляри предимно заради кожата им.

Всички породи, които бяха представени, се отглеждат по автентичен начин, който се предава от поколение на поколение. Благодарение на мерака и любовта към традициите на всеки един от фермерите, те са успели да съхранят тези породи животни такива, каквито са изглеждали преди столетия. Асоциацията на животновъдите от Крупник има и лиценз извършване на развъдна дейност с породата местна дългокосместа коза, подтип Калоферски и Малешевски, който бе издаден от Министерството на земеделието и храните.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай