Позлатиха къща под тепетата

Позлатиха къща под тепетата | StandartNews.com

Къща "Клианти" в Стария град заблестява с 22 карата

Пловдив. Бижуто на Стария Пловдив къща "Клианти" заблестя с 22 карата злато. Благородният метал е втъкан в трите тавана на архитектурния шедьовър. Единият е изцяло оформен с помощта на геометрични фигури, другият е изпъстрен с флорални мотиви, а третият съчетава ромбове и цветя.

"Златото е поставено допълнително върху цветните елементи, за да засили красотата им", обясни архитект Джовани Димитров, който е ангажиран с възстановяването на сградата. По третия таван работата все още не е приключила.

Изработката е изцяло базирана на оригиналния изглед на къщата през 1817 година. С цялостния ремонт и реставрацията се зае общината, която дофинансира двойно дейностите, стартирани по проект "Красива България". Ще се работи и по фасадата. Нейното възстановяване е третият етап от ремонта.

"Работата е много бавна и трудоемка. Средствата, които инвестира Община Пловдив за таваните, са около 200 000 лева", обясни кметът на града Иван Тотев. По думите му в бюджета за тази година са предвидени още 320 000 лева, с които ще продължи работата по "Клианти". Вероятно до края на годината обектът ще има напълно завършен вид. Сградата е призната за културна ценност от национално значение. Според архитектурния проект за нейното възстановяване тя може да стане център за интеркултурен диалог и да посреща туристи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай