Пожар унищожи 100 декара лозя

Пожар унищожи 100 декара лозя | StandartNews.com

Голям пожар изпепели 100 декара лозови насаждения край благоевградското село Долно Българчево в петък вечерта. Само бързата и адекватна реакция на огнеборците и местните жители, които заедно се включиха в потушаването на огнената стихия, помогна огънят да се локализира и потуши. През целия ден днес екип пожарникари дежури край периметъра на пожара, за да не се допусне ново възпламеняване на огнищата в него. Огънят лумнал снощи малко преди 22,00 часа. „Много бързо дойдоха два пожарни екипа, после пристигнаха още два. Хората от селото също се включиха в гасенето. Към полунощ пожарът бе потушен", каза кметът на Долно Българчево - Елена Стойчева. По думите й около стотина декара лозови масиви, собственост на десетина стопани, са унищожени от огнената стихия. Пожарът е локализиран преди да тръгне към транзитния газопровод за Гърция, който минава на по-малко от километър от фронта на бедствието.

"Това е втори пожар в лозята ни. Предишният бе на 1 август. Не ни върви това лято. Този път огънят съсипа огромна площ лозови масиви на местни хора. За жалост трудът им отиде на вятъра. След няколко дни стопаните трябваше да берат лозята. Това са земеделци, които разчитаха на доходи от продажба на тазгодишната реколта. Сега целият им труд е унищожен", разказа Елена Стойчева.

Според нея огънят е предизвикан от небрежност, но е възможно и да е умишлен. Работа на полицията е да установи причината за бедствието. Кметът разкри, че има проблем с горските пътища и призова компетентните институции да се погрижат за почистването им. „Години наред пътищата между земеделските имоти не са почиствани, обрасли са с храсти и треви, а това затруднява още повече достъпът на пожарните коли да тлеещите огнища и пожари. Трябва да се почистват и поддържат", допълни Елена Стойчева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай