Пожар лумна в хотела на Никола Вапцаров в Банско (ОБЗОР)

Пожар лумна в хотела на Никола Вапцаров в Банско (ОБЗОР) | StandartNews.com

Банско. Огнени пламъци избухнаха в хотел "Шато Вапцаров" в курорта Банско тази сутрин. Няма пострадали хора нито от гостите, нито от персонала, всички са евакуирани навреме от горящата постройка. Комплексът, който е собственост на Никола Вапцаров, племенник на поета Никола Вапцаров, е пламнал към 06,50 часа тази сутрин.

Веднага на мястото на инцидента – улица „Солун" № 23 до околовръстния път, са пристигнали три екипа огнеборци от курортния град и от Разлог. За около половин час те са потушили огнените езици и са спрели разпространението на огнената стихия, която обхванала основно покрива на четириетажната сграда.

Не са нанесени сериозни поражения на четирите етажа. Сама една от стаите на последния етаж е опушена от дима. Най-важното е, че няма пострадали хора, невредими са и гостите на хотела, и персоналът. „Моята информация е, че човек от охраната е забелязал пожара и е съобщил за него. Тази година сме отдали хотела под наем на мениджърска фирма от Варна. В комплекса е имало 19 туристи, всички са евакуирани и изведени на безопасно място. Настанени са в други два хотела, които същата фирма стопанисва в Банско", разказа Никола Вапцаров, син на собственика.

Запалил се е северозападният край на покрива, най-вероятно огънят е тръгнал от комина, в който са се наслоили повече сажди, допуска той. Но истинската причина ще стане ясна след извършения оглед от огнеборците. Хотелът се отоплява с локално парно, което е на въглища и пелети. „Не е имало огнен ад, тъй като покривът е покрит с битум, който не гори, а тлее, само пуши. Изолацията е от каменна вата, която също не е позволила на огъня да лумне", уточни синът на собственика, който бе независим кандидат за депутат на последните парламентарни избори.

„Ситуацията е овладяна напълно. Горял е само покривът. Няма проблем да се обитават първите три етажа на комплекса. Щетите са само по покривната конструкция", каза комисар Георги Пармаков, шеф на РД ПБЗН в Пиринския край. За 1-2 дни ще се ремонтира покривът и всичко ще е наред, увери Никола Вапцаров – младши.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай