Пожар изпепели 400 декоративни птици на общинар

Пожар изпепели 400 декоративни птици на общинар | StandartNews.com

400 малки птици от редки породи кокошки бяха овъглени от пожар в къщата на общинския съветник Мустафа Мейзин в гърменското село Дъбница. Огънят лумнал към 04,25 часа в четвъртък от неизправна кварцова лампа, която осигурявала топлото за пернатите в клетката.

Стопанинът ги отглеждал в стая на къщата си. За късмет огнените пламъци забелязали съседи на собственика, които веднага му се обадили по телефона. „Най-хубавото е, че никой не пострада, че спасихме двете ми къщи от огъня, които са една до друга. Само са опушени стените на помещението, в което бяха пиленцата, изгоряла е и дървената врата.

Други щети по жилището няма. Но са изпепелени 400-те декоративни пиленца, щетата е за поне 10 000 лева", каза общинският съветник от партия „Движение 21" Мустафа Мейзин, чието хоби е да отглежда екзотични пернати. Грижи се за кокошки, гълъби, пуйки, папагали, фазани, пауни, пъдпъдъци.

Сред изгорелите пиленца е имало от редките породи „Холандска гащата кокошка" и „Кемани". „Някои от птиците струват по 100-200 лева. Непрекъснато обикалям Европа, за да попълвам колекцията си. В сряда се прибрах от Турция, в петък пътувам за Унгария. Кварцовата лампа я ползвах за топлина в клетката, от нея е тръгнал пожарът. Няма да се откажа от хобито си, въпреки че стана този неприятен инцидент", каза още Мейзин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай