По-високи данъци за дом край морето

Налогът за сграда скача от 68 на 310 лева, и такса смет хвърчи нагоре

По-високи данъци за дом край морето | StandartNews.com

Варна. Собствениците на апартаменти в курортите над Варна ще бъдат сурвакани с 4 пъти по-високи данъци от Нова година. Идеята е на общинските съветници от финансовата комисия в местния парламент и предстои да се гласува. Новото данъчно зониране вдига и такса смет на имотите. Комплексите Златни пясъци, Ривиера, Слънчев ден, Св. св. Константин и Елена и Чайка ще се броят вече към втора зона на града. Сега собственик на апартамент от 100 кв. м в курорта Св. св. Константин и Елена например плаща годишен данък за него от 68 лв. и такса смет от 34 лв. След влизането на курортите във втора градска зона налогът му ще скочи на 310 лв., а отделно ще се дължи за битови отпадъци 155 лв.

Промените няма да засегнат хотелите, защото те плащат данъците си на база на отчетната стойност на имотите. Новата ставка обаче ще се прилага за жилищните имоти на фирмите.

Неотдавна от Варненската строителна камара поискаха от кмета на града Кирил Йорданов и администрацията му да бъде премахната такса смет за непродадените апартаменти във Варна и курортите. Събирането й срещу неизвършена услуга за необитаеми апартаменти е незаконно, категоричен бе шефът на камарата инж. Валентин Вълев. Непродадените апартаменти най-вече в курортите са много и навсякъде висят оферти с цените им. Ако инвеститорът е продал само 10 на сто от тях в една сграда, защо и за останалите 90%, в които никой не живее и не изхвърля боклук, трябва да плаща, попита той. Досега фирмата му е осъдила общината 2 пъти за незаконно събиране на такса смет за урегулиран поземлен имот, където тепърва ще се строи. Оттук нататък ще има лавина от съдебни дела срещу общината, алармира браншовикът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай