Потвърдиха официално огнищата на син език в Търговище

Потвърдиха официално огнищата на син език в Търговище  | StandartNews.com

Търговище. Лабораторно потвърдени са огнища на „син език" в общо шест селища в област Търговище. Това съобщи пред "Фокус" д-р Стойне Миланов, директор на Областната дирекция по безопасност на храните в Търговище. Той уточни, че освен огнището в село Птичево, има положителни резултати за още пет селища- Великовци, Крушолак и Равно село в община Антоново, с. Лиляк в община Търговище и с.Змейно в община Омуртаг.

Изготвен е протокол за обявяване на новите огнища, обясни Миланов.

Има много отпаднали животни в областта, но все още няма официално потвърждение с резултати, че причината за смъртта е „син език", каза докторът и настоя да не се спекулира с темата.

Взети са проби от седем умрели животни от поповското село Водица. Лабораторните резултати обаче са отрицателни за заразата, изтъкна Миланов. „И при нормални условия отпадат животни и докато не се получи потвърждение от централната лаборатория, не може да се твърди, че са умрели от „син език" ", каза още специалистът.

В община Търговище има 38 отпаднали животни, в община Попово са 15, като една от взетите проби е от умрял муфлон. Отпадналите животни в община Антоново са 167, а в община Омуртаг- 213 животни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай