Посрещат кан Тервел в древния Берое

Посрещат кан Тервел в древния Берое | StandartNews.com

Стара Загора. Историческа възстановка „Тервел в областта Загора" ще възкреси спомена за един от легендарните владетели на Първата българска държава кан Тервел. Историците нямат данни за посещения на първородният син на основателя на България Аспарух в главния град на тогавашна Загора - Берое. Но мнозина са убедени, че той няма как да не е идвал тук, за да поздрави поданиците си от новоприсъединатата към българската държава област. Както е известно, през 708 г. Тервел получава Загора като дар от византийския император Юстиниан II заради помощта, която му оказва, да прогони свалилите го власт узурпатори и да се възвърне отново короната.

Възстановката възкресява бойни сцени между българи и ромеи, посрещането на Тервел в Берое, както и провъзгласяването му за кесар от византийския двор. Десетина години по-късно Тервел отново помага на Константинол, този път за прогонването на сарацините. Заради тази изключителна помощ срещу арабското нашествие и победните битки българският кан е наречен Спасителят на Балканите и Европа. Според изследователи в края на живота си Тервел приел християнството, а след смъртта си е бил провъзгласен за светец и от двете европейски църкви – Източноправославната и Римо-католическата.

В историческия спектакъл ще участват над 100 доброволци от прабългарската школа за оцеляване „Бага-тур" в Стара Загора и свищовския клуб „Легио Прима Италика", който пък възстановява воинските традиции на римските легиони. „Старали сме се да бъдем максимално близко до историческата истина и времето на Първата българска държава", декларираха създателите на спектакъла от регионалния исторически музей и двете воински школи за бойното изкуство на древните. Спектакълът ще се играе тази събота вечерта на античната сцена на римския град Августа Траяна, чийто останки са част от древния архитектурен комплекс в центъра на Стара Загора.

Историческата възстановка е акцентът в тазгодишния фестивала „Различният поглед". Той ще се проведе за 7-ми път от 18 до 21 септември и афишът ме включва още множество изложби, концерти, спектакли, творчески работилници, атракции и др.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай