Посланикът на Гърция посети Момчилград

Посланикът на Гърция посети Момчилград | StandartNews.com

Момчилград. Посланикът Гърция у нас Н. Пр. Димостенис Стоидис посети Момчилград. На срещата с кмета Акиф Акиф бяха обсъдени възможностите за инвестиции в региона след отварянето на ГКПП "Маказа – Нимфея".

„Надявам се и с изграждането на междусистемната газова връзка България – Гърция в област Кърджали да се осъществят гръцки инвестиции", изрази надежда дипломатът.

Н. Пр. Димостенис Стоидис посочи, че след отварянето на прохода Маказа темповете на развитие на икономически отношения между България и Гърция значително са се увеличили. На срещата бяха обсъдени вариантите за облекчаване на натоварения трафик в района на Момчилград.

„Туризмът е един от приоритетите на всички общини в област Кърджали. Нашите очаквания са новото трасе да допринесе за изграждането на фабрики без комини, които да дадат работни места и препитание на местното население. През летния сезон броят на персонала, обслужващ посетителите на Момчилград, е от порядъка на 150 души. Нашата цел е тази цифра да достигне до 500. Затова усилено работим по проекти, които да сложат началото на новите туристически дестинации, за да привлечем интереса на хора от Гърция и различни краища на света", заяви Акиф Акиф. Той представи трансграничен проект между български и гръцки общини, сред които община Момчилград, финансиран по европейската програма „Европейско териториално сътрудничество Гърция – България 2007 – 2013". Проектът цели да развие диалога и сътрудничеството между регионалните органи, да има обмен на идеи, предложения и ноу-хау.

Дипломатът остана впечатлен от проектите с европейско финансиране, които реализира Община Момчилград и изрази готовност при първа възможност да посети отново родопския град.

Кметът Акиф Акиф подари на дипломата картина, рисувана от Юмюгюл Сали, студентка в Националната художествена академия в София, а посланик Стоидис - енциклопедия на религиозните храмове, намиращи се на територията на област Източна Македония и Тракия в южната ни съседка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай