Портних откри скулптура „Начало“ на Благовещение

Портних откри скулптура „Начало“ на Благовещение | StandartNews.com

Нова скулптура, озаглавена „Начало", дело на твореца Живко Дончев, стана част от площад „Атлантическа солидарност" - пространството до Градската художествена галерия. Скулптурата е висока 1,80 м. и тежи 100 кг., финансирането е осигурено от община Варна.

„Има интересна символика във факта, че днес, на Благовещение, откриваме скулптура, с име „Начало", при това заедно с един млад човек", заяви кметът на Варна Иван Портних, който бе придружен от Десислав Михайлов, ученик от ВТГ „Г. С. Раковски". Възпитаникът на елитното училище стана кмет за един ден, част от инициативата „Мениджър за един ден".

„Миналата година започнахме работа по възраждане на идеята за скулптурна галерия на открито, тук на пл. „Атлантическа солидарност", която трябва да бъде изпълнена с художествени пластики на варненски творци. Преди няколко месеца открихме пластиката „Икар"на Альоша Кафеджийски. Днес сбирката е обогатена с нова творба, за което благодаря на автора Живко Дончев, както и на всички, за които облагородяването на градските пространства във Варна е кауза", заяви Иван Портних.

„Нарекох скулптурата „Начало", защото символизира новото развитие, което започва в града", заяви Живко Дончев и благодари на общината за подкрепата.

„Радвам се, че градинката около моето училище постепенно се превръща в галерия", сподели и кметът-дванадесетокласник Десислав Михайлов.

Сред гостите на проявата бяха районният кмет на „Одесос" Георги Недев, директорът на дирекция „Култура и духовно развитие" Антония Йовчева, художници, скулптури, културни дейци и др.

Освен новите творби в градинката се намират и скулптурите „Майчинство" на Зиятин Нуриев и „Холокост" на Иван Русев, резултат от пленер проведен преди 30-тина години. Тогава там са били направени общо 13 постамента за творби, но идеята за поставяне на нови статуи постепенно била забравена и възродена едва сега, разказа краеведът Николай Савов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай