Поне 20 храма във Варненско имат празник на Димитровден

Поне 20 храма във Варненско имат празник на Димитровден | StandartNews.com

Варна. 10 храма във Варненско и поне още толкова на територията на епархията носят името на Св. вмчк. Димитър Солунски и празнуват на Димитровден, каза протойерей Дончо от Варненската и Великопреславската митрополия. На 26 октомври празнично богослужение ще има в църквата "Св.Димитър" в Белослав, където митрополит Йоан ще възглави Божествената света Литургия и ще извърши пострижение на певци и четци на Православната църква.Свети Димитър е покровител на Белослав, който отброява 33 години, откакто е станал град.

Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Йоан ще представи по-късно пред местни бизнесмени и културтрегери кратък филм за духовно – просветната и милосърдна дейност при храм „Св. вмчк. Димитър Солунски", която е започнала от началото на месец октомври тази година. За първи път в този храм, с благословението на митрополит Йоан, стартира подобна инициатива. Всеки вторник и четвъртък се провеждат беседи, а след това нуждаещи се хора и семейства биват подпомагани с хранителни продукти осигурени от дарители.

Храмов празник имат църквите още в кв.Владиславово, в село Крумово, в Омуртаг, параклисът в правителствената резиденция в Евксиноград, строен само с дарения и без нито един държавен лев.

5 църкви се ремонтират с европари по програмата за селските райони в община Вълчи дол, каза кметицата Пенка Йорданова.Митрополит Йоан е осветил курбана в храма „Св.Димитър" в село Брестак , който е като чисто нов след ремонт за над 300 000 лева.На почти същата стойност се освежават храмовете в селата Червенци, Ген.Колево,Щипско, Добротич .Църковните настоятелства са бенефициенти по проекта.Избори и политика разделят хората , но храмовете ги сближават , за това с огромна радост и като празник приемат подновяването им, добави Йорданова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай