Помощ за мама и бебе и в Сливен

Помощ за мама и бебе и в Сливен | StandartNews.com

Центърът на УНИЦЕФ отвори врати на 30 октомври

1150 семейства от областта вече са получили подкрепа

И Сливен вече разчита на Център за майчино и детско здраве. Откриването бе на 30 октомври, а над 1150 семейства с малки деца и бременни жени вече са консултирани у дома благодарение на партньорството "Най-добър старт за всяко дете" на УНИЦЕФ и Пощенска банка. Освен офис в града Центърът има и изнесени работни места в Котел, Нова Загора и Твърдица. Церемонията по откриването уважиха областният управител на Сливен Валя Радева, зам.-кметът Иван Петров, представителят на УНИЦЕФ за България Таня Радочай, изп. директор на МБАЛ "Д-р Иван Селимински" д-р Васислав Петров, управителят на МЦ "Д-р Г. В. Миркович" д-р Георги Георгиев и Румен Александров, регионален мениджър за Източна България на Пощенска банка.

Всяка бременна и всяко семейство с дете до 3 г. от област Сливен може да се възползва от услугите на Центъра за майчино и детско здраве. За да се запишат за домашно посещение, е нужно да се запишете на тел. 044410431, между 9 и 17,30 ч. В Центъра работят

18 медсестри и акушерки

преминали обучение в Медицински университет-Варна, а услугата е заимствана от най-добрите световни практики. От юли до края на септември 2014 г. те са консултирали бъдещи родители по проблемите на бременността, раждането, успешното кърмене и здравословно хранене на детето, насърчаване развитието, възпитанието, справяне при проблеми със съня на бебето или при трудно поведение на малкото дете, достъп до различни услуги за семейства и малки деца в областта и общината.
"Изключително разчитаме доброто партньорство между всички институции, професионалисти, родители, медии и бизнес да продължи в името на децата, които са нашето бъдеще, но те са тук и сега", каза при откриването на Центъра Таня Радочай от УНИЦЕФ. "Инвестирахме значителни средства и усилия, за да разработим възможността за дарения, защото вярваме, че това ще се възвърне многократно в полза на обществото. До този момент нашите клиенти, служители и партньори

дариха близо 370 000 лв.

Уверени сме, че средствата ще бъдат изразходвани по най-добрия начин, а именно - за осигуряване на подкрепа за повече деца и семейства и за обученията на медицинските сестри и акушерки", каза от своя страна регионалният мениджър на Пощенска банка за Източна България Румен Александров.

Как Дарин откри света на думите

Пенка Димова е медсестра от 37 години. Работила е в хирургично и ортопедично отделение, в Спешна помощ и в белодробната болница на Шумен до нейното затваряне. Получава предложение от Онкологичния диспансер в града. Но вместо него избира Центъра за майчино и детско здраве в Шумен, създаден по проект на УНИЦЕФ. Вече година Пенка помага на майки с деца до 3 г. Едно от децата, за които сътворява чудо, е Дарин - момченце, което прави първите си плахи стъпки в света на думите едва на 3 г.

Срещнах родителите на Дарин, няколко месеца преди той да навърши 3. Мили хора. Бяха много притеснени, че все още не говори. Запознах се и с него - будно, безкрайно жизнено дете, с усмихнати очи... През цялото време обикаляше с голямото си колело. Не знам как се беше научил да го кара. Започнах да посещавам семейството често. Направи ми впечатление, че детето разбира какво си говорим. Поставяхме му задачи, на които реагираше с удоволствие: "Донеси топката!", "Измий си ръцете!", "Събери играчките!". Но ако трябваше да поиска нещо, протягаше ръце и издаваше само звуци. Много пъти сме се правили, че не разбираме какво ни сочи, за да го провокираме да говори, но той не отстъпваше. Казваше само "мама", все едно беше решил, че това е ключът към всичко необходимо и други думи не му трябват.

Среща с психолога

В Центъра за майчино и детско здраве редовно получаваме насоки от УНИЦЕФ под формата на супервизии. Идват много специалисти, които ни помагат да решаваме различните случаи. На една от супервизиите споделих историята на Дарин с психолог. Помолих я за домашно посещение. Много ме впечатли разговорът й с майката. Първо я разпита за раждането - трудно, секцио, детето е било с увита пъпна връв, не е проплакало и 2-3 дни е било отделено от нея. Тя й обясни, че контактът "кожа до кожа" с новороденото е неделима и важна част от раждането и че това може да има връзка с нежеланието на Дарин да говори. Друга причина, според психолога, беше ревността на по-голямата дъщеря, която отказваше да приеме новия член на семейството и реагираше с агресия на факта, че трябва да дели вниманието на майка си и баща си с него.

Хепиенд

По съвет на психолога родителите на Дарин започнаха да се обръщат към него с кратки изречения, в които действието да е на първо място. Добавиха и разнообразни игри и упражнения, които тя беше изпратила по имейл. Ефектът не закъсня. 2 месеца по-късно Дарин започна да прави опити да говори, в началото с бебешки думи - първата беше "туту". Решихме, че става въпрос за влак, всъщност това беше неговата интерпретация на "кака". Постепенно речникът му "набъбна", все по-смело добавяше нови думи. Родителите следваха препоръките на психолога. Дори дъщеря им започна да посещава психолог в детската градина.

Дарин днес крачи уверено в света на думите. Радостта на родителите ме накара да се почувствам толкова горда с работата си. Благодарна съм на УНИЦЕФ заради всичко хубаво, което се случва, откакто го има Центъра.

СЪВЕТИ: Четете му книжки

За детето светът е като цилиндър на фокусник, от който изскачат постоянно изненади, и то иска да докосне и опознае всяка. Прекалено многото информация е една от причините за късно проговаряне. Какво съветват психолозите: да се общува активно с детето, но не по бебешки; да се четат книги; ритуали, свързани с преобличането, храненето, да вървят с повтарящи се изрази, лесни за запомняне; да се задават въпроси само ако отговорът им се чака с интерес; да се измислят игри, с които да се привлича вниманието на детето върху формата, размера и цветовете на различни предмети.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай