Поморие строи рибарско пристанище с 12 млн. лв.

Поморие строи рибарско пристанище с 12 млн. лв. | StandartNews.com

Ново и модерно рибарско пристанище ще бъде изградено в Поморие. Кметът на града Иван Алексиев вече даде старт на проекта. В порта ще бъдат инвестирани близо 12 милиона лева. 75 % от финансирането е по линия на Европейския фонд за рибарство, а 25 % от държавния бюджет. Новото рибарско пристанище ще изникне на мястото на старото. Работата по обекта вече започна и ще продължи до края на месец август тази година.

Със седем пъти ще се увеличи капацитетът на пристана, а за рибарите ще бъдат създадени всички необходими условия. Скоро малкият хелинг ще се превърне в един от най-модерните портове по българското Черноморие.

В момента пристанището събира около 17 лодки, а след реконструкцията ще може да приюти 112 лодки и 8 малки рибарски кораби. С благоустрояването на пристана е предвидено изграждането на рибна борса за разтоварване и временно съхранение на улова, с уреди за производство на люспест лед и обособени зони за продажби. Ще бъдат създадени защитени пристани за техническо обслужване на плавателните съдове и нови работни места.

Районът около пристана също ще бъде благоустроен. Проект „Реконструкция и модернизация на Рибарско пристанище – гр. Поморие" се осъществява по Оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство" /2007-2013/, приоритетна ос 3, мярка 3.3 „ Инвестиции за реконструкция и модернизация на рибарски пристанища, кейови места за разтоварване и покрити лодкостоянки".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай