Помагат на деца в риск в Благоевград

Помагат на деца в риск в Благоевград | StandartNews.com

Местната общност в Благоевград и Фондация „За Нашите Деца" изработиха механизъм за сътрудничество за осигуряване на подкрепа на деца в риск. Това бе уточнено по време на организираната кръгла маса в областния център. Участниците в събитието решиха да направят инициативна група, в която да се включат членове от различните сектори в общината. Те изработиха „пътна карта" на действие с конкретни механизми на работа, която бе подписана от всички. На специална церемония бяха наградени и трите най-добри харти на участници в конкурса „Правата на децата са наша грижа". В него се включиха граждани, които отправиха своите предложения за лична ангажираност в спазване правото на детето на семейство.

На форума бяха представени и резултатите от социологическо проучване, проведено в Благоевград, Пловдив, Варна и Монтана, за нагласите на хората към правото на детето да има семейство. От него става ясно, че местната общност е силно ангажирана с каузата за подкрепа на деца в риск и осигуряването на правото им на семейство. Ангажираността е измерена с индекс 4,90 по скалата от 1 до 5.

„Ние искаме да направим нещо, което да промени живота ни оттук нататък, защото можем да направим промяната и от нас зависи децата в нашата общност да живеят по-добре. Наистина се надяваме след тази кръгла маса да имаме усещането, че децата в Благоевград водят по-добър живот", заяви Иванка Шалапатова, изпълнителен директор на неправителствената организация. Предстои да се проведат кръгли маси по темата за правото на семейство на децата в градовете Варна, Пловдив и Монтана.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай