Полицията в Пиринско на крак заради екшъна в Гърмен

Полицията в Пиринско на крак заради екшъна в Гърмен | StandartNews.com

Не стихва напрежението в община Гърмен след мелето в събота, когато към 17,30 часа между десетки българи и роми пред заведение в общинския център. При сблъсъка, в който са използвани дърва, ножове, брадви камъни, юмруци, ритници и всякакви подръчни средства, пострадаха 10 души. Всички те са прегледани в приемния кабинет на МБАЛ „Иван Скендеров" – Гоце Делчев. Не са имали фрактури и тежки травми, а само множество порезни рани, които са зашити от медиците.

Общо осем души са задържани до момента. 

Десетки полицаи и техни колеги от специализираните полицейски сили охраняваха цяла нощ ромската махала, където живеят над 900 души. 200 българи бяха готови да атакуват квартала, но униформените успяха да ги спрат. „Положението остава сериозно, има риск от нова саморазправа. Полицията прави всичко по силите си, за да обезопаси целия ромски квартал „Кремиковци". Дойдоха полицаи от Банско, от Разлог, от цялата Благоевградска област. Пристигна и областният управител Бисер Михайлов, който свика кризисен щаб.

"Целта ни е да не допуснем повече сблъсъци", каза кметът на община Гърмен Минка Капитанова. Хора от селото в събота вечерта обаче демонстративно запалиха бензин на пътя и се заканиха, че така ще пламне и ромската махала. Възрастни роми и деца се бяха събрали на баира и хвърляха камъни по полицаите и събралите се жители на Гърмен край квартала.

Възможно е да командироват и жандармерия в района, за да се гарантира опазването на обществения ред и сигурността на жителите на общината. Имаше информация, че ромите са извикали подкрепления от ромската махала в Петрич, които вече пътуват с коли и микробуси към Гърмен. Българите пък очаквали подкрепа от агитка с фенове на столичен футболен отбор. Те обаче не дойдоха, най-вероятно полицията е спряла още по пътя въпросните подкрепления, за да не излезе положението от контрол. „Само дано не се стигне до сценария в пловдивското село Катуница, където преди 4 години хората въстанаха срещу Цар Киро, молят се местните хора.

Заради поредния инцидент с участието на роми жители на община Гърмен създадоха Инициативен комитет. Те ще излязат на протест в 11,00 часа при разклона за селата Лещен и Ковачевица. Ще блокират пътя между Гърмен и Огняново.

„Ще сме там, докато институциите не си свършат работата. Да се вземат мерки срещу своеволията и кражбите на ромите. Политиците не бива да се търси под вола теле – не става въпрос за конфликт на етническа или религиозна основа. Просто чашата преля. До тази ситуация се стигна заради кражбите на ромите, търпението на потърпевшите и безхаберието на полиция и други институции", твърди Розен Марчев, който е бивш кмет на село Марчево. Той твърди, че положението е много сериозно и трябва да се променят законите, за да могат собствениците да пазят имуществото си с оръжие от крадци.
Кметът на община Гърмен Минка Капитанова смята, че сега е моментът да се направи пълна проверка на квартал „Кремиковци". Да се установи имат ли живеещите там адресна регистрация, крият ли се в махалата криминално проявени лица, кои постройки са незаконни.

„Ужасно е, че това се случва. И то в навечерието и в самия празничен ден на братята първоапостоли Кирил и Методий. Полицията трябва да продължи да охранява района. Битовата престъпност от страна на ромите от години тормози местните хора. Скандалът вчера ескалира и заради това", казва тя.

Почти всички роми живеят в незаконни постройки в ромския квартал „Кремиковци" на гърменското село Марчево. Част от сградите са строени върху общинска земя още през 1960 г. Почти всички обаче са обявени от ДНСК за незаконни и има издадени заповеди да бъдат съборени. Но община Гърмен се опитва да ги спаси от блъскане и да предотврати огромен социален проблем. Затова с времето е изработен регулационен план и са издадени удостоверения за търпимост на въпросните постройки от главния архитект на общината. Кметството непрекъснато следи какво се случва в този ромски квартал и спира навреме опити за ново незаконно строителство. Така местните хора разбрали, че не могат да строят където си поискат, без никакви документи. Отлагат бутането им, тъй като общината трябва да им намери подслон. А това няма как да стане. И се получава Параграф 22.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай