Полиция в Русе пази от бруцелозата

Полиция в Русе пази от бруцелозата  | StandartNews.com

Ветеринарни лекари, представители на Пътна и Гранична полиция ще действат паралелно и ще вземат всички мерки да не стигне бруцелозата до русенския край. Това стана ясно на среща за набелязване на мерки срещу разпространение на болестта, свикани от областния управител Стефко Бурджиев. Причината е в усложнената епизоотична обстановка и открити случаи на болестта в Плевенски регион.

Екипите на Пътна полиция ще завардват пътищата и ще проверяват всички превозни средства, които карат живи животни. От Гранична полиция пък ще правят същите инспекции, но на територията на пунктовете Дунав мост и Силистра. Целта е недопускане на заразени с бруцелоза, антракс или други болести животни да влязат в Русенско. На органите на реда ще бъде даден и списък с всички ветеринарни лекари по общини в област Русе заедно с телефоните, за да може, ако се наложи, да им се обаждат и да реагират по най-бързия начин, при констатиране на нерегламентирано транспортиране на животни.

Собствениците на добичета са длъжни 24 часа преди да решат да ги извозват, да уведомят ветеринарен лекар.

Засилен контрол и в Пернишко

Засилен контрол по пътищата в Пернишко се въвежда заради огнищата на бруцелоза в съседната област Кюстендил. В област Перник заболели животни няма, но се въвежда превантивна мярката, за да не се допусне зараза в региона, обясни директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Елза Драгомирова. Ветеринарните власти предупреждават да не се консумират сурово мляко и незряло сирене. От полицията и ДАИ ще правят съвместни проверки на транспортните средства, с които се превозват животни за лицензи и документите на добитъка.

Започва и инвентаризация на дребните и едри преживни животни в граничещите с област Кюстендил общини - Радомир и Земен, както и разяснителна кампания сред населението.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай