Полиция изведе кметицата на Гърмен, роми я кълнат

Полиция изведе кметицата на Гърмен, роми я кълнат | StandartNews.com

Багерите събориха четири от петте незаконни къщи в ромския кв. "Кремиковци" в Гърмен. Един от собствениците от ужас припадна и линейка го откара в болница.

Напрежението ескалира и се наложи кметицата на Гърмен Минка Капитанова да бъде ескортирана извън квартала, след като роми я нападнаха с клетви и обиди.

Събарянето на незаконните сгради започна в 11 ч., като в квартала има засилено полицейско присъствие, както и жандармерия, Бърза помощ и инспектори от ДНСК.

Последната къща, която предстои да бъде съборена, е на пастора Иван Айдаров, в която живеят 20 души. Постройката е доста масивна и ще трябват специализирани багери за нея. Затова днес бе дадена отсрочка на Иван и брат му Асен, които освен всичко трябва да изнесат и имуществото си.

Събарянето на незаконните къщи в ромския квартал започна в края на юни и две седмици след това бе преустановено заради жалба в Европейския съд по правата на човека, който издаде привременна мярка, изискваща да се спазва правото социално уязвимите семейства да бъдат подсигурени с временни жилища.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай