Поклон и панихида пред освободителите на Благоевград

Поклон и панихида пред освободителите на Благоевград | StandartNews.com

С поклон към паметта на загиналите за Освобождението на Горна Джумая /б.а. – старото име на Благоевград/ започна празничният понеделник в областния център. На 5 октомври се навършват 103 години от края на турското робство в населеното място. Тържествата започнаха с издигане на националния флаг на страната и полагане на цветя пред паметника на Георги Измирлиев – Македончето на едноименния площад.

Под звуците на марш шествието продължи към площад „Мите Марков", където общественици, стотици граждани и ученици, представители на културни и образователни институции сведоха глави в знак на признателност пред паметника на Македоно – Одринското опълчение. Пред героизма на загиналите за свободата на града се поклониха областният управител Бисер Михайлов, кандидатът за кмет Атанас Камбитов, както и военни командири от поделение 26 400.

Отбелязването на годишнината продължи в катедралния храм "Въведение Богородично", където свещеници отслужиха заупокойна молитва и панихида в памет на загиналите за Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония. Имаше и ритуал по полагане на цветя пред паметника на майор Орлински - командир на авангарда на руските войски. По-късно Академичен хор „Гусла" изнесе празничен концерт „Бойните маршове на честта и славата на Родината" на площад „Македония" пред стотици ученици, които заради празника имаха неубечен ден, и граждани.

С интерактивна изложба „Благоевград- поглед към миналото" ще започне втората част от тържествата в 17.00 часа в Регионален исторически музей в Благоевград. За пръв път Общински съвет ще проведе своя сесия извън обичайното място – зала „22 септември". Тържествената сесия ще бъде съчетана с церемония по връчване на наградите „Личност на годината" в Драматичен театър „Никола Вапцаров" от 18.30 часа. Празничният ден за благоевградчани ще продължи с концерт на Ансамбъл „Пирин" от 20.00 часа на площад „Георги Измирлиев". Атрактивно 3D мапинг шоу ще зарадва благоевградчани и техните гости. Финалът на празничната програма ще бъде поставен с тържествена заря в небето над града.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай