Показват в Пловдив библия от Априлското въстание

Показват в Пловдив библия от Априлското въстание   | StandartNews.com

Пловдив. Оригинална Библия с преписки от монаха Иван Лазарович, който е жив свидетел на случващото се в Дряновския манастир по време на Априлското въстание, участва в изложба в Пловдив.

Експозицията е подредена във фоайето на кметството на район "Тракия" и е посветена на голямото българско въстание по време на турското робство. Библията от онези размирни времена е сред най-ценните експонати. До нея са подредени и предмети от революционното и хайдушкото въоръжение - най-вече хладно и огнестрелно оръжие. Има хайдушки дрехи, калпаци, както и съвременни възпоменателни монети. Библията е била притежание на Дряновския манастир, който играе основна роля в подготовката на Априлското въстание в Първи търновски окръг.

Тук четата на поп Харитон води 9-дневна битка, обградени от османците, като повечето революционери и духовници загиват, а манастирът е опожарен и сринат до основи. Съвременният реставриран манастир е сред 10-те най-почитани светини на Българската православна църква. Изложбата е организирана от клуб „Родолюбие" и нумизматично дружество „Филипопол".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай