Показват ценен общински архив за празника на Благоевград

Показват ценен общински архив за празника на Благоевград | StandartNews.com

Благоевград. Благоевградчани ще видят за първи път уникален исторически архив, експониран в Регионалния исторически музей. Ценните находки на Александър Пелтеков бяха закупени от общината по инициатива на кмета Атанас Камбитов. Директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров поздрави градоначалника за родолюбивата инициатива и изтъкна, че експонатите хвърлят нова светлина в историята на страната и региона. По думите му откупуването на такъв значим исторически архив от община е прецедент в страната и това е крачка към съхраняването на българската история и духовност.
Изложбата „Историята оживява – материали от архива на Александър Пелтеков" осъществява идеята на община Благоевград ценните реликви да бъдат показани в навечерието на 5-ти октомври, когато отбелязваме 102-годишнината от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония от турско робство.

В експозицията ще бъдат изложени документи от личния архив на Анастас Лозанчев, Петър Ацев, Арсени Йовков, писма от Гоце Делчев, Иван Гарванов, Георги Сугарев, Симеон Молеров, Лазар Димитров, Христо Матов и други. Свое място в нея ще намерят и оригинални фотографии на Васил Чекаларов, Иван Попов, Борис Сарафов, Тодор Александров, Яне Сандански, отец Тома Николов, Милан Матов, Димо Хаджидимов, Атанас Лозанчев, Петър Ацев и много други светли личности от българската история. Между архивните материали има и множество вестници, излизали в началото на XX в., които отразяват живота в Македония и борбите за освобождението й - „Македония", „Независима Македония", „Македонско дело", „Вардар", „Илинден", „Пирински глас", „Македонски вести".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай