Показват хрътките на фараоните в музея във Варна

Показват хрътките на фараоните в музея във Варна | StandartNews.com

Специализирана изложба на древна и рядка порода - Фараоново куче, ще се проведе в събота в двора на Археологическия музей във Варна. За първи път в морската столица ще бъдат представени кучетата на египетските фараони. Досега, в две поредни години – 2013 г. и 2014 г. - удоволствието да видят тези изключително редки и екзотични кучета имаха пловдивчани.

На тазгодишната изложба ще бъдат показани около 10 кучета от породата Фараонова хрътка, за която се смята, че произхожда от Древния Египет и според легендите е олицетворение на Бог Анубис на земята. Качествата на кучетата ще бъдат оценявани от лицензиран съдия – Анет Бистръп от Дания. Повечето участници на изложбата във Варна са шампиони на България, редица балкански страни, европейски и международни първенства. А някои от тях са се снимали и в холивудска продукция. В рамките на изложбата ще се проведе и конкурс за млад хендлер (водач на куче).

Фараоновата хрътка е една от най-редките и скъпи породи в света (в Топ 10 на най-скъпите кучета в света). Предполага се, че от нея към момента има около 350-400 представители. В България собственици на тази порода има във Варна и Пловдив, от скоро и в София и Бургас. Първите внесени фараони – мъжки и женски - са собственост на варненско семейство. Също във Варна се родиха и първите в България кученца от породата.

Смята се, че такива кучета са съществували 3000 г. пр. Хр. Изображения на Фараоново куче са открити в гробниците на египетските фараони. Това е една от най-древните породи кучета в историята на човечеството, прославила се с необикновената си красота и елегантност. С търговските съдове на финикийците тези кучета попаднали на остров Малта, където векове наред почти не се променили. Тук те са развъждани за лов на зайци. Обявени са за национални кучета (национално съкровище) на островната държава.

Фараоновата хрътка е силно и бързо куче. Притежава превъзходен нюх, слух и зрение. Игриво, жизнерадостно, бдително, със свободни, леки и грациозни движения. Изключително бързо, не отстъпва на най-бързите хрътки от различните породи. За разлика от тях обаче, може да работи и като гонче (по следа), и като добре виждаща хрътка (преследвач). На височина достигат 53-63 см, тегло – 22-30 кг.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай