Показват болярски къщи и блюда на фестивал в Търново

Показват болярски къщи и блюда на фестивал в Търново  | StandartNews.com

Велико Търново. Как са изглеждали средновековните жилища и с какво са били отрупани автентичните болярски трапези ще могат да видят великотърновци и гостите на града в най-новият фестивал в старата столица.

Идеята за Средновековен фестивал на Царевец и около църквите в Асенова махала най-вероятно ще бъде реализирана за следващият туристически сезон, каза Цветомир Бояджиев, управител на общинската туристическа агенция "Царевград Търнов".

Началото на най-новата туристическа атракция на Велико Търново е било направено на борсата "Културен туризъм" през тази година със средновековната кухня. Средновековният фестивал ще се провежда в началото само през почивните дни на месеците юни и юли, но ако има интерес ще се търси възможност за удължаването му до десетина дни. Идеята за Средновековния фестивал е отдавна, но окончателно назрява при сътрудничеството между Велико Търново с малкото градче Беваня до Перуджа в Централна Италия. Цяла година градчето с петте му хиляди жители се готви за Средновековния си фестивал през юни, който вече има 25-годишна история.

"Няма да пресъздаваме едно към едно тамошния фестивал, но ще вземем добрия им модел и на търновска почва ще направим автентично представянето на нашите средновековни занаяти, кухня, спортно състезание и пазарите", посочи Цветомир Бояджиев. Предимството на Беваня е, че имат много богата запазена писмена история за периода, който пресъздават, а 99 на сто от участниците във фестивала са местните хора. В старата столица също ще се търси подобен ефект, участниците във феста да са местни хора които ще се облекат със средновековни дрехи и ще пресъздават тогавашният бит и култура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай