Показаха останките от последната родопска крепост

Показаха останките от последната родопска крепост | StandartNews.com

Проф. Николай Овчаров показа останките от последната родопска крепост, съпротивлявала се на османското нашествие. В неделя в Златоград бе даден курбан и бе извършена църковна служба в памет на загиналите защитници на отечеството в края на XIV в. От крепостта са запазени руини, които проф. Николай Овчаров представи на събралите се жители и гости на Златоград. Той разказа за едни от най-интересните находки там - за глинената делва от Средновековието, открита през 1928 г., както и за древния кладенец дълбок 18 м. Намирането на вода на височина близо 1000 м над морското ниво определено е предопределило изграждането на крепостта.

Твърдината има пряка видимост с други средновековни укрепления като "Устра" над град Джебел. Овчаров подчерта, че при възможност крепостта може да бъде проучена чрез археологически разкопки, които ще дадат важни данни за последните години от съществуването на Българското царство.

Сега на връх Св. Неделя се извисява самотен параклис, построен от признателните потомци на загиналите защитници на крепостта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай