Подпират рухналия път за Банско със скали

Подпират рухналия път за Банско със скали | StandartNews.com

Благоевград. Денонощно се работи по укрепването на рухналия път за Банско. Камиони изсипват скални късове, за да спрат свлачището, което застрашава да откъсне цялото шосе за курорта и ГКПП - Илинден – Ексохи на българо-гръцката граница.

„С помощта на скалните отломки подпираме пътя и не позволяваме разрастване на свлачищните процеси. Решението е временно, но важно, за да осигурим безопасността на преминаващите в двете посоки и да не пропадне цялото шосе", заявиха експерти от Областно пътно управление – Благоевград.

В компрометирания участък са геолози и конструктори, те правят изследвания на пластовете, за да дадат в понеделник становище как да се възстанови пътят и да се гарантира неговата стабилност. Не се изсипват едри скали, за да не се препятстват бъдещите сондажи. Докарват се по-дребни инертни материали. Засипването ще даде възможност на тежките машини да стъпят върху здрава основа, за да започнат да работят.

Пукнатината на пътния участък, който е на 15 километра след Симитли в посока Банско, на територията на село Градево, стигна до осевата линия. Подпорна стена, висока 5 метра и дълга 35 метра, пропадна в реката в петък сутринта заради падналите обилни валежи. ден по-късно ситуацията се усложни още повече, тъй като дъждовете продължиха. Асфалтът на пътния участък поддаде още и цепнатините стигнаха до средата на пътя. Спряха движението през района на тежкотоварни автомобили над 12 тона. Полицейски патрули спират водачите на такива возила още при Симитли и ги пренасочват през обходните маршрути.

Алтернативните пътища удължават времето на пътуване, но са единственият начин за шофьорите на камиони да стигнат до крайната си цел. Те могат да продължат пътя си през Сандански – Катунци – местността Попови ливади и Гоце Делчев. Другите варианти са през Велинград – Юндола и през Белово – Юндола. „Страхуваме се, че камионите могат да натежат на шосето и да рухне цялото в реката. Затова взехме решение за ограничение на движението им през този участък. Вече са поставени светофари от двете страни на компрометирания участък. Безопасността на преминаващите е гарантирана. До възстановяването на пътя тежкотоварните автомобили ще трябва да минават през обходните маршрути", увериха от Областно пътно управление – Благоевград.

Според специалисти възстановяването на шосето ще стане с пилотно - анкерна конструкция. Вертикалните пилотни отвори ще бъдат пробити със специална машина и в тях ще бъде изсипан бетон. След това те ще бъдат свързани с анкерна конструкция от арматура. Геодезично заснемане на терена ще установи деформациите след свличането на земните маси. До ден, два ще бъде готово проектното предложение за укрепването на пътя, което ще се внесе в Агенция „Пътна инфраструктура". Важно е да се отпуснат по-бързо необходимите 600 000 лева, за да започне същинската работа, която ще отнеме минимум 1 месец. Добрата новина засега е, че през последното денонощие няма усложняване на ситуацията и разрастване на свлачището.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай