Подмладяват с 14 г. столичните рейсове

Подмладяват с 14 г. столичните рейсове | StandartNews.com

Пускат нови 17 автобуса от понеделник

"С новите автобуси, които вече се движат по софийските улици, и с тези 110, за които сега тече процедура, ще намалим средната възраст на автобусите на около 6 години". Това съобщи кметът Йорданка Фандъкова, като припомни, че доскоро средната възраст на возилата е била над 20 години.

В петък кметът провери доставката на 20 нови съчленени рейса. Общият брой на новите автобуси е 126. 46 вече превозват пътници по различни линии в столицата. Още 17 са готови и ще бъдат пуснати в движение от понеделник. Новите рейсове ще подменят изцяло старите по линиите 76, 83 и 94.

"Финансирането е безвъзмездно европейско, което ни помага да подменяме остарелите и амортизирани автобуси и да подобряваме качеството на въздуха чрез съвременните изисквания, които поставяме по доставките", каза още Фандъкова. Тя уточни, че финансирането е по ОП "Околна среда" на обща стойност 66 млн. евро.

Столичният кмет подчерта, че над 90% от тролейбусите вече са нови, на не повече от три до пет години. Предстои процедура за 5 нови трамвая. В следващия програмен период общината ще наблегне на тази част от електротранспорта.

Фандъкова акцентира върху това, че засега цената на билета за градския транспорт няма да скача, но поясни, че се работи за увеличаване на контрола и стимулиране на гражданите да си купуват карти.

Дебат в "Дружба" и "Младост" за метрото

Обществени обсъждания за промени в транспортната схема на столичните райони "Искър" и "Младост" проведе миналата седмица Центърът за градска мобилност. Причина за промените е пускането на продължението на метрото до аерогарата и Бизнес парка, което се очаква в края на април и началото на май. Стартът на подземната железница налага да се въведат изменения в някои от линиите и преместване на спирки, както и откриване на нови. Идеята е рейсовете, тролеите и трамваите да довеждат хората до новите метростанции. По този начин гражданите ще имат алтернатива да ползват наземен и подземен транспорт.

"Промените не са драстични, целта ни е да синхронизираме различните видове транспорт и максимално да улесним софиянци, които ще ползват метрото", обясни шефът на дирекция "Обществен транспорт" Антон Деспотов. Той представи пред жителите на "Дружба" и "Младост" съответните промени в транспортната схема. В продължение на два часа на двете дискусии Деспотов отговаряше на граждани и обясняваше мотивите, с които се правят промените. В район "Искър" той бе подкрепен от кмета Ивайло Цеков и общинския съветник Лорита Радева, а в "Младост" от кмета Цвета Авджиева и съветника Йордан Господинов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай