Подготвят дистанционно здравно обслужване в Белоградчик

Подготвят дистанционно здравно обслужване в Белоградчик | StandartNews.com

Белоградчик. В средата на тази година в Белоградчик стартира дистанционно здравно обслужване на населението от селата на общината, съобщи кметът Борис Николов. То ще бъде осъществявано чрез общински координационен център и 10 информационни центрове в селата Боровица, Вещица, Гранитово, Дъбравка, Салаш, Стакевци, Чифлик, Рабиша. Центровете се изграждат по проект, финансиран от програмата за развитие на селските райони. Стойността му е 326 900 лв.

Центровете, оборудвани с компютри и мултифункционални устройства, ще имат връзка с главния център в Белоградчик. От него жителите на селата ще получават необходимите документи и други административни услуги, за които досега са ходели в града. Обучен кметски наместник или медицинско лице, ако в селото има такова, ще мерят кръвното налягане и кръвната захар на тези, които имат нужда от здравни съвети. Чрез комуникационна връзка болните ще получават съвети от личните си лекари, с който ще ги свързва главният център.

Главният център ще се намира в сградата на общината, а селските – в сградите на кметствата или наместничествата. Целта е на базата на съвременните информационни и комуникационни технологии жителите на селата да имат достъп до административни услуги и лекарска помощ, обясни Борис Николов. Такава нужда се открои ярко по време на голямото обледяване на района, което стана през декември м.г. Тогава за 10 – 11 дни селата останаха откъснати от общинския център, не можеха да се използват дори телефоните.
Първолета Цветкова

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай