Почитат Ботев на протеста в Гърмен на 2 юни

Почитат Ботев на протеста в Гърмен на 2 юни | StandartNews.com

Стотици жители на община Гърмен ще започнат големия си протест на 2 юни с мълчание и поклон пред подвига на Христо Ботев и загиналите за свободата на България. Те ще се съберат точно в 12,00 часа пред сградата на кметството. В деня, в който се навършват 139 години от гибелта на поета революционер, хората ще излязат на бунт срещу ромските кражби и прилагането на закона спрямо жителите на квартал „Кремиковци".

„Докато вият сирените, ще сведем глави пред паметта на хилядите герои на страната ни. След това ще има речи и мирно шествие до отбивката за ромската махала, където още има разположени части на жандармерията. Протестът ни ще продължи до 14,00 часа, в петък внесохме уведомление в общината за тази поредна наша проява. Шествия от кметството до разклона за ромския квартал правим всяка вечер", заяви председателят на Инициативния комитет Иван Кременлиев. Той увери, че няма да има ексцесии и сблъсъци.

Жители на общината настояват за стоварването на тежестта на закона върху ромското гето - да се съборят всички незаконни постройки, за които има заповеди на ДНСК още от 2011 г., и да се изселят всички лица, които нямат адресна регистрация в Гърмен.

Напрежението в района е от миналата събота, когато над 200 роми нападнаха с брадви, ножове, камъни и дървени сопи няколко младежи в съботния следобед в квартал „Заграде". Пострадаха десетки, които по чудо се разминаха с по-тежки последици при ромската атака. Това взриви мира в Гърмен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай