Почетоха и с изложба създателя на герба на Благоевград

Почетоха и с изложба създателя на герба на Благоевград | StandartNews.com

Подредиха 90 творби на над 40 автори

Авторът на герба на Благоевград, който трябваше на 25 май да навърши 80 година, бе почетен от своите съграждани и с изложба. Улицата, където е родният дом на починалия през 2012 г. Христо Бакраковски, пък бе кръстена на негово име.

Експозицията е подредена във фоайето на общината и включва дърворезби и рисунки на известния български художник-дърворезбар.

„Христо Бараковски си отиде преди няколко години и остави едно много задълбочено и сериозно творчество. Той е великолепен художник, който може великолепно да рисува, да се изразява, с линия, с петно,туш и белия лист. Творбите му говорят за перфектна лаконичност и всяка рисунка има уникална характеристика за автора", каза при откриването директорът на Градска художествена галерия Иван Милушев. Съпругата на Бараковски – Ана, благодари на общината за организираната изложба. „Добре дошли на всички, на приятели, съученици, съседи, колеги и хора с добри сърца, защото тук има един сборен пункт на хората, които са обичали Ицо. Тази изложба е едно напомняне, че макар и влязло в националната художествена съкровищница, творчеството на Христо Бараковски си остава на Благоевград, градът, който Ицо не замени с никой друг", каза развълнуваната Ана Бараковска.

Повече от 90 произведения на над 40 автори пък ще бъдат изложени в Градска художествена галерия в Благоевград. Експозицията, която е традиционна, е посветена на 24 май и събира творци от региона. Тя ще бъде открита днес от 18.00 часа. Жанровото разнообразие е богато и стойностно. Жителите и гостите на Благоевград могат да видят живопис, графика, скулптура, дърворезба. Изложбата е събрала различни нюанси от живота, пренесени на платното. Ценителите ще могат да я разгледат до средата на месец юни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай