Почетоха Фалконе с цветя в Благоевград

Почетоха Фалконе с цветя в Благоевград | StandartNews.com

Магистрати, полицаи представители на Общинския съвет по наркотични вещества и граждани сведоха глави и поднесоха цветя пред паметната плоча на италианския магистрат Джовани Фалконе в Благоевград. Паметта му бе почетена в събота от председателя на Окръжен съд Катя Бельова, която е първият носител на наградата в памет на Фалконе.

Паметният знак бе открит преди няколко години и се намира върху фасадата на Съдебната палата. На 23 май 1992 г. той е убит от мафията и стана символ на магистратите по света в борбата им с престъпността и корупцията. ОбСНВ и община Благоевград учредиха наградата в памет на италианския магистрат „Страхливият умира всеки ден, смелият – само веднъж". Тя се връчва на магистрати и полицаи с подкрепата на посолството на Република Италия, Фондация „Джовани и Франческа Фалконе" и лично на проф. Мария Фалконе, сестра на Джовани Фалконе.
Тези дни в ОбСНВ се получи писмо от нея. То дойде в отговор на писмото на благоевградските експерти до родственицата на бореца срещу мафията.

„Много сме щастливи да получим писмо от Вас, което подчертава значимостта на посланието на Джовани Фалконе за изграждането на цивилизован начин на живот в страните ни днес и за бъдещите поколения. В действителност е важно да живеем с неговия дух, никога неотказващ се от борбата с мафията, знаейки какво е казал Фалконе: „Мафията е човешко дело и като всяко човешко дело то има начало и край". Смятаме, че имаме една и съща задача да осъществим тази цел и тя с всеки изминал ден да става по-близка. Бихме искали да Ви благодарим и за цветят на признателност, които ще блъдат поднесени на паметната му плоча пред сградата на Окръжния съд на 23 май 2015 г. Ние ги оценяваме като символ на нашата обща работа! Благодарим Ви!", пише Мария Фалконе в писмото си до д-р Теменужка Любенова, председател на ОбСНВ в Благоевград.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай