Пловдив вдига царство на животните за 4,5 милиона

Обитателите на новия зоопарк ще се ширят сред басейни и водоскоци

Пловдив вдига царство на животните за 4,5 милиона | StandartNews.com

Пловдив. Една дългогодишна мечта на пловдивчани и най-вече на малките жители под тепетата е на път да се сбъдне. До няколко месеца тук ще има чисто нова, голяма и изключително красива зоологическа градина, а желанието на градската управа е тя да се превърне в любимо място за прекарване на свободното време. Зоопаркът ще е цели 40 декара, като освен хабитати с животни тук ще има кино, детски площадки, кафенета и павилиони за напитки и вкусни лакомства. Одисеята с липсата на зоокът във втория по големина град у нас приключи вчера, когато кметът инж. Иван Тотев лично направи първата копка от строителството на новия парк. През лятото на следващата година ще приемаме първите посетители, обеща градоначалникът.

Подземен приключенски тунел ще води посетителите до клетките

Истинско животинско царство ще имат след по-малко от година обитателите на новия зоопарк в Пловдив. Проектът е готов и започва изпълнението му, за което са осигурени необходимите 4,5 милиона лева. Градината ще бъде с невиждани размери - цели 40 декара, а по красота и удобство на съоръженията ще може да се мери дори с най-стария и впечатляващ зоокът на континента - Берлинския зоопарк. Също като в парка на немската столица тук ще живее колония розово фламинго, няколко стада от камили, бизони, камерунски кози, муфлони и лами. Ще гнездят щъркели и жерави, а в хабитат от 3000 кв. м с изкуствено езеро ще се ширят мечките. До затварянето на стария зоопарк двете четириноги мецани живееха едва на 80 кв. м. В момента те са в резервата в Белица, където ще останат, за да прекарат старините си. От там обаче са обещали, че щом стане готова новата градина, ще изпратят няколко млади екземпляра, които ще могат да създават семейства и да раждат малки мечета в Пловдив. В стария зоокът имаше останал и един-единствен вълк на име Бисер, който замина преди време за Кнежа. Догодина ще се завърне като домакин в компанията на още поне седем-осем животни от своята порода, за да се настанят в хабитат от 900 кв. м с всички удобства на естествената им среда. Във всички нови домове на животните ще има изкуствени езера или поне малки басейни, за да се разхлаждат по време на летните горещини. В клетките на птиците ще бъдат монтирани дори водоскоци за забавление на пернатите и техните малки. Сред непознатите досега видове в Пловдив догодина пристигат двойка рисове, подобната на щрауса птица нанду и патагонска мара. Ще има още азиатски видри, елени лопатари и няколко вида кози.

Общо 22 вида животни са в процес на договаряне от други зоологически градини в страната и ще ни бъдат дадени безплатно, обясни кметът Иван Тотев. По думите му хабитатите са проектирани така, че посетителите да имат съвсем пряк визуален контакт с животните. За целта ще има изграден подземен приключенски тунел до клетките, а на много места хората и животните ще бъдат разделени само с една стъклена преграда. В парка ще се отглеждат почти всички видове животни, които не могат да живеят в родните планини. Най-хубавото за тях е просторът, с който ще разполагат, и средата, която ще бъде досущ като естествената в природата.

"Проектът, който стартираме, е за най-хубавата зоологичека градина в България, най-модерната, най-новата и най-добре оборудваната. Това ще е един от туристическите обекти на Пловдив, който ще се посещава от хора от цялата страна", обяви кметът Иван Тотев. Градската управа е толкова ентусиазирана от старта по изграждането на новия зоокът, че е визуализирала проекта в 3D измерения, които могат да бъдат разгледани от всеки на сайта на Община Пловдив.

"Започваме с премахване на старите съоръжения, които са метални конструкции и клетки. След това ще сме готови да стартираме изграждането на новите хабитати", обясни градоначалникът. По думите му в момента тук са само козите, които са оставени в Пловдив от опасността от зараза със син език. Тук са и част от маймуните, чиито клетки са ремонтирани наскоро и позволяват животните да живеят в тях, докато трае новият строеж.

Старата зоологическа градина е затворена от лятото на 2008 година. Министерството на околната среда и водите сложи под ключ зоопарка, тъй като след поредица от покани към предишната управа на града така и не се взеха мерки за модернизиране на градината и привеждането й в съответствие с изискванията на ЕС. Най-драстичното нарушение, констатирано при специално направената проверка, бе, че животните са натъпкани в клетки от по няколко квадрата. Общината тогава направи опит за разширение и изготви проект за реконструкция на клетките на мечките, вълците, лисиците и птиците. Поради липса на средства обаче проектът остана на хартия, а вратите на зоопарка за дълго време под ключ. След старта на новия проект във възможно най-кратки срокове мястото ще се превърне в голям и приятен развлекателен комплекс със собствен живот.

Ще правят уроци в киносалона

След като бъде готова, новата зоологическа градина ще предлага възможност за целодневно прекарване на свободното време. За целта ще бъдат изградени места за забавления като киносалон, в който малчуганите ще могат да гледат различни научно-популярни филми за животинския, растителния свят и за Космоса. Залата, която ще е с 50 места, ще бъде предоставяна и на учители по биология, които желаят да онагледяват уроците си с филми за по-лесно усвояване на материята. Така, освен за развлечения, тук ще се обособи и образователен център. За хлапетата ще има и друго забавление - детска площадка с атракции, които ще са направени изцяло от екологични и природни материали. Например настилката ще е от кори на дървета, а катерушките ще са изцяло от дърво без метал и пластмаса. За майките и татковците ще има кафенета и кътове с пейки и беседки. Входът за новия зоопарк ще е платен, като ще има отстъпки за малки деца, ученици и групи. Билетчето ще важи не само за обиколка в парка с животните, но и за останалите атракциони като киното и детските площадки в комплекса.

Оставено е място за аквариум

В новия зоопарк на Пловдив ще има и аквариум с неколкостотин вида риби. В него ще живеят дори акули, които ще бъдат отделени от останалите морски видове със стъклена преграда. Съоръжението ще бъде най-голямото у нас с размери 22 на 10 метра. Засега то няма да се изгражда, тъй като приоритет са хабитатите за животните. Има обаче определено място за аквариума, което няма да бъде застроявано с други съоръжения. През 2016 година по думите на кмета спокойно може се направи проектът за аквариума и да започнат да се търсят средства за изпълнението му, като по предварителни изчисления са нужни около 2,5 милиона лева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай