Пловдив приема световното по спортен риболов

Пловдив приема световното по спортен риболов  | StandartNews.com

Пловдив ще бъде организатор на световното първенство по спортен риболов на плувка през 2016 г., съобщиха организаторите от Българската федерация по риболовни спортове и Съюза на ловците и риболовците в България. Шампионатът ще се проведе на 17 и 18 септември на гребния канал, където ще замятат въдици най-добрите риболовци от цял свят. Очаква се около 40 национални отбора с над 200 състезатели да участват в шампионата. Ще се лови основно шаран, каракуда, амур, кефал и оклей.

Световното по риболов на плувка е най-значителната дисциплина в този спорт, а Пловдив вече е организирал мондиала през 1989 г. Тогава титлата на гребния канал печели англичанинът Том Пикеринг с невероятния за онези години улов от 15.45 кг, а отборен шампион става тимът на Уелс. Пет години по-късно на канала се провежда първото световно за жени, а по-късно и за клубни отбори. Пикеринг и още десетки легенди в риболовния спорт като Алън Скоторн, Боб Нъд, Уил Райсън и Жан Деске сега ще присъстват в Пловдив като състезатели и консултанти. Като фаворит за титлата се сочи отборът на Англия, печелил трофея шест пъти за последните 15 години.

„Всички имат много добри спомени от предишните световни първенства на гребния канал в Пловдив и сме убедени, че и сега ще се представим както трябва с организацията", заяви председателят на БФРС Георги Михайлов. Кметът на Пловдив инж. Иван Тотев, заместникът му Георги Титюков и директорът на гребната база Петър Зехтински са обещали пълно съдействие за провеждането на шампионата.

България е една от страните, на които световната риболовна централа ФИПС има голямо доверие и често й поверява провеждането на големи първенства. Тази есен Асеновград бе домакин на световното по риболов на пъстърва с естествена стръв на река Чая, а през 2017 г. язовир „Батак" ще бъде арена на шампионата на планетата по риболов на лед.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай