Плевнелиев откри 14-та "синя стая" в Сливен

Плевнелиев откри 14-та "синя стая" в Сливен | StandartNews.com

Сливен. Президентът Росен Плевнелиев откре 14-та у нас "синя стая", в която по щадящ начин могат да бъдат изслушвани деца, жертви или свидетели на насилие или в конфликт със закона. Заедно с държавния глава беше правосъдният министър Христо Иванов, посланикът на Франция у нас Ксавие Лапер дьо Кабан, областният управител Димитър Сяров и кметът Кольо Милев.

Сливенската "синя стая" е финансирана от организацията на УНИЦЕФ във Франция. Тя е една от най-модерните в страната. Състои се от две помещения, разделени с венецианско огледало като от едната страна са хората, задаващи въпроси - съдия, прокурор, полицай или разследващ. От другата страна е специално обучено лице - психолог или социален работник, който перифразира въпросите към детето, за да бъдат те на достъпен за него език.

За първи път в страната в Сливен ще се правят социални услуги и в подкрепа на деца в риск. В града ще има и още преходно и наблюдавано жилище за деца в конфликт със закона, специализирана приемна грижа.

"Това е един много достоен проект, който ние изпълняваме по най-високите европейски изисквания. Той поставя на дневен ред въпроса как да се отнасяме към децата, когато те са жертва на недобронамерени действия. Подобни стаи са плод на най-доброто, което можем да видим от Европа и света за достойно отношение към деца в беда", заяви при откриването Росен Плевнелиев.

По-късно той участва в кръгла маса на тема "Достъп до правосъдие - гаранции за правата на децата и децата в конфликт със закона". 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай