Планински общини се обединяват за по-добро бъдеще

Планински общини се обединяват за по-добро бъдеще | StandartNews.com

Банско. Банско ще е домакин на важен Европейски форум на планинските общини и региони. Събитието ще се проведе от 11 до 13 септември. В последния ден на ще има учредителното заседание на Мрежата на местни власти от планински райони на Балканите.

Нейната цел е обединяването на всички планински общини от държавите в региона в една силна и устойчива структура, която да работи за подобряване стандарта на живот на местното население, насърчаване на младите хора да останат в родните си места в планините. Това ще стане чрез създаване на система от стимули за професионално и личностно развитие, изграждане на капацитета на местните власти, устойчиво планинско земеделие, опазване и популяризиране на културно-историческото наследство, устойчив туризъм в планините... Мрежата ще работи в тясно сътрудничество с европейските институции, като членовете й ще кандидатстват съвместно по различни програми, финансирани от ЕС, ще подготвят проектозакони за определянето на планинските територии като зони със специфични потребности и валоризация на техните ресурси и човешки капитал.

Във форума ще вземат участие представители на местни власти от Балканите, местни власти и организации, представители на европейски институции, мрежи и асоциации, работещи в полза на планинските райони, представители на централната власт, експерти. Те ще могат да споделят помежду си добри практики и да проведат неформални разговори по различни теми, които касаят планинските общини.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай