Планинари от България и Македония с поход до връх Тумба

Планинари от България и Македония с поход до връх Тумба | StandartNews.com

Десетки туристи стигнаха до емблематичния връх Тумба в планина Беласица, където се пресичат границите на три държави - България, Гърция и Македония. Международният поход се провежда от 2000 година насам по инициатива на Туристическо дружество „Калабак"-Петрич и Планинарско дружество „Ентусиаст" в македонския град Струмица. Преходът от петричкото село Скрът до връх Тумба е с продължителност 6 часа. В събитието се включиха и представители на туристически дружества от Дупница, Банско, Пловдив и Етрополе.

В 11.30 ч. на неделния ден на гранична пирамида № 1 на връх Тумба се събраха туристите от България и Македония, за да развеят националните знамена с послание за приятелство и уважение между двата съседски народа. Това подчерта в приветствието си и кметът на община Петрич Димитър Бръчков, който беше един от участниците в похода тази година. „Нека имаме повече поводи, които да ни обединяват в трудното време днес", каза градоначалникът. Бръчков награди най-възрастния турист ветеран – Кирил Гогушев, който е на 86 години. Петричанинът изкачи връх Тумба наравно с младите и предизвика у тях истинско удивление и респект.

С грамоти и награди бяха отличени ТД "Калабак" и Планинарско дружество „Ентусиаст"-Струмица за отличната организация на похода, както и най-малките участници.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай