Пиринско гласува за чинар в конкурса „Дърво с корен”

Пиринско гласува за чинар в конкурса „Дърво с корен” | StandartNews.com

Благоевград. Гласуването за най-обичано българско дърво в петото издание на конкурса „Дърво с корен" стартира в началото на месеца.

Много хора в Пиринския край ще подкрепят своя фаворит, който се намира в санданското село Джигурово – чинар на възраст над 800 години. Сигурно е, че много местни жители ще разкажат историите, които ги свързват с техните любими дървета. Гласуването ще продължи до края на месеца на сайта на фондация „Екообщност".

За участие в конкурса постъпиха 34 номинации от различни кътчета на страната, сред които се открояват както историите на вековни дървета, които с право могат да бъдат наречени живата история на България, като Джигуровския чинар, дъба над Сливница и чинарите край Белащица, така и такива, около които витаят мрачни поверия и тъжни легенди, като Дяволското дърво край Синеморец и Самотния бор в берковския Балкан. на финалната права се конкурират 10 дървета. Всички истории и снимки на финалистите могат да се разгледат на интернет страницата на фондацията в рубриката „Дърво с корен – Гласуване 2014" (www.bepf-bg.org).

Там всеки има възможност да подкрепи своя фаворит. Хората от Пиринско ще гласуват и за източния чинар в двора на манастира „Свети Георги Победоносец" в санданското село Златолист. Той се конкурира с още две дървета в категорията „Вековните дървета говорят".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай