Пет години затвор за лихвар от Девня

Пет години затвор за лихвар от Девня | StandartNews.com

Окръжна прокуратура Варна постигна ефективна петгодишна присъда за девненския лихвар Стоян Стефанов, съобщиха пресцентъра на Апелативна прокуратура Варна. 46-годишният подсъдим ще изтърпява присъдата си при първоначален общ режим в затворническо общежитие, като Варненският окръжен съд е постановил и глоба от 5000 лева.

В периода от април 2007 до 25 май 2010 год. Стефанов извършвал банкови сделки без съответното разрешение, като отпуснал кредити срещу лихва от 20 на сто на десет свои съграждани от Девня. Общият размер на отпуснатите незаконни кредити е в размер на 54 500 лева, като потърпевшите трябвало да ги върнат заедно с договорената лихва и по този начин Стоян Стефанов, известен в Девня с прякора си Попа, получил значителни неправомерни доходи от почти 40 000 лева.

Стоян Стефанов е осъждан, макар че предходната му съдимост не влияе на квалификацията на престъплението, за което е осъден ефективно от Окръжния съд във Варна. Като отегчаващи вината обстоятелства Окръжната прокуратура сочи в обвинителния си акт факта, че подсъдимият се е възползвал от тежкото материално положение на хората, вземали заеми, като някои от тях са били принудени да вземат от Стефанов заем за лечение на болни близки.

Присъдата на Окръжния съд подлежи на обжалване и протест пред възивната инстанция в 15-дневен срок.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай